Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Το ρίσκο της επιλογής

Είναι γνωστό ότι η πολιτική «είναι κινούμενη άμμος» και δεν ξέρεις ποτέ τι θα φέρει η επόμενη ώρα. Όταν ο Κώστας Καραμανλής γύρισε από τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Χαλκιδική είχε ήδη αποφασίσει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο. Το σενάριο φυσικά είχε γίνει γνωστό και λίγο ως πολύ όλοι περίμεναν τις κινήσεις του Πρωθυπουργού από ώρα σε ώρα. Πολλοί κορυφαίοι Υπουργοί -όπως για παράδειγμα ο Προκόπης Παυλόπουλος -διαφωνούσαν με το ενδεχόμενο εκλογών τον μήνα Οκτώβριο. Προφανώς όμως ο κ. Καραμανλής είχε ενστερνιστεί το σενάριο του κ. Σουφλιά: Εκλογές τώρα με προοπτική για έναν δεύτερο γύρο τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Είναι πασίδηλο ότι αυτή η εκδοχή βοηθά και τον Καραμανλή προκειμένου να ξεπεράσει τους σκοπέλους στο εσωκομματικό πεδίο. Σκέφτεται λοιπόν ο κ. Καραμανλής: Πάω για εκλογές τώρα, χάνω με όσες λιγότερες απώλειες μπορώ και έχω μπροστά μου τον Μάρτιο να παλέψω για την ρεβάνς. Εάν και τότε δεν τα καταφέρω προχωρώ στο επόμενο βήμα: Συνέδριο και ανάδειξη νέου αρχηγού.
Φυσικά όλες αυτές οι σκέψεις ανετράπησαν από τις πρόσφατες φωτιές στην Αττική. Ωστόσο δεν αποκλείστηκαν γιατί και πάλι όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε στο ίδιο παρονομαστή. Ο Πρωθυπουργός θα πάει στην Έκθεση χωρίς να έχει επιχειρήσει καμία απολύτως αλλαγή στο Κυβερνητικό σχήμα. Με λίγα λόγια δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να κάνει ανασχηματισμό. Γιατί κακά τα ψέματα σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα έπρεπε να απομακρύνει στενούς του συνεργάτες αλλά και μερικούς ακόμα κορυφαίους Υπουργούς. Αυτό δεν θα το πράξει και κατά συνέπεια δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να προβεί σε μια κούφια στην ουσία πολική χειρονομία. Άρα ανασχηματισμός τέλος.
Ο κ. Καραμανλής φαίνεται να έχει επιλέξει έναν άλλο πολύ πιο δύσκολο δρόμο. Τις εκλογές. Θεωρεί ότι έχει την δυνατότητα να επαναλάβει το θαύμα του 2007 και να αντιστρέψει το εις βάρος της Κυβέρνησης του κλίμα. Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχει τον χρόνο να φέρει τα πράγματα στα ίσια; Μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι σε θέση να συνεχίσει; Αλλά δίχως άλλο θα πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι και ο ίδιος θέλει να ολοκληρώσει το όποιο έργο του.
Αυτό είναι το στοίχημα του κ. Καραμανλή.
Και αυτό το στοίχημα θα πρέπει να το παίξει να το κερδίσει η να το χάσει στην ΔΕΘ. Εκεί θα πρέπει να δώσει όλα τα λεφτά στην κυριολεξία. Εκεί θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως τις προθέσεις του. Να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που σε μεγάλο βαθμό θα αφορούν και κάποιους πρωτοκλασάτους Υπουργούς. Θα πρέπει ακόμα να απαντήσει για όλους εκείνους που με τον ένα η τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα η ακόμα άσκησαν κακή κριτική δημοσίως στην Κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο προσωπικά. Οι πληροφορίες λένε ότι ουδείς από αυτούς που το όνομα του ακούστηκε δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Αλλά ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να συμπεριλάβει και αυτούς που με την κριτική τους προκάλεσαν ζημιά την Νέα Δημοκρατία.
Αυτό που μένει συνεπώς να δούμε είναι εάν ο Κώστας Καραμανλής είναι σε θέση να πάρει το ρίσκο.